Menu

Discgolfen i världen och fakta om discen

Discgolfen i världen och i Sverige

I Sverige finns nära 150 olika banor för discgolf. Banorna är mycket varierande när det gäller utseende, svårighetsgrad och skötsel men rent geografiskt sträcker de sig ända från Malmö i söder till Arjeplog i norr, vilket är ganska imponerande.

Ofta är det helt gratis att spela på discgolfbanor runt om i landet men det finns också en del banor som kostar. En av dessa är Kärsöns frisbeegolfbana. Den invigdes år 1978 och är också den äldsta banan i Europa. Den ligger nära Drottningholms slott på kunglig mark. Den allra första betalbanan i Sverige är dock Järva Disc Golf Park som ligger strax norr om Stockholm. Denna öppnade år 1995 och är i dag en anläggning i världsklass.

Banor utomlands

Hos PDGA, Proffessional Disc Golf Association finns mer än 7000 banor registrerade. Det finns drygt 5000 banor i USA och vidare i Europa finns drygt 1000 banor.

PDGA bildades år 1976, bara ett par år efter att den allra första discgolfbanan byggts. Sedan dess har organisationen varit världsledande inom discgolf. Det är just denna organisation som har utvecklat och tagit fram regler för sporten och dessutom arrangerar de VM sedan 1982. De har också tagit fram ett system där spelarnas tävlingsrundor får ratings som baseras på de andra spelarnas resultat samt den aktuella banans svårighetsgrad.

Information om discen

Det finns flera olika typer av discar. De kan flyga kort, långt, mellanlångt, till vänster, höger, vara speciellt bra som putters med mera. Det finns flera olika faktorer som avgör hur en disc ska flyga, till exempel dess form, vikt samt grad av slitenhet. Även blåsten har betydelse för hur discen flyger.

Precis som att man i golf använder olika klubbor för olika slagtyper, använder man också olika discar för olika kast. Man kan ofta dela in discarna i tre typer. För utkast används drivers, för halvlånga kast midrange och för putt eller inspel används putt & approach. Ofta delas disc-sorten drivers in i ytterligare två klasser, distance för maximal längd på kastet, och fairway som ger en kontrollerad längd.

Distance driver

Denna disc ger kastaren möjlighet att nå maximal längd. Discen är bredrimmad och spetsig. Profilen är låg och skär därför luften med litet luftmotstånd. Ofta används discen när man vill nå längre än 100 meter på banan.

Fairway driver

Om det är viktigt eller svårt att hålla sig på fairway, men man trots allt måste göra ett långt utkast kan denna disc användas. Den ger extra längd men är också lättare att kontrollera i kastet. Lämplig för kast mellan 75-125 meter.

Midrange

En effektiv och mycket mångsidig disc. Den fungerar både för inspel och utkast. Den är inte vare sig spetsig eller trubbig. Ofta går denna disc också bra att putta med. Om man bara kan köpa en disc rekommenderas denna.

Putt & Approach

Denna disc ger både precision och kontroll. Fungerar för putt och inspel, samt utkast om hålet är kort. Discen finns också i en speciell version i mjuk plast bara för puttar.