Menu

Kostnad för att utöva sporten

När det gäller discgolf är den faktiskt en av de allra billigaste sporterna att utöva. I regel är alla banor fria att använda så länge man ser till att bevara dem i gott skick och ofta står de i lättåtkomliga offentliga skogsområden eller parker. Så länge man har en bana tillgänglig är det alltså bara en disc per deltagare som behövs. Dessa kan oftast köpas för någon hundralapp i vanliga sportbutiker runt om i landet.

Dock bör man vara medveten om att utrustningen, precis som i alla andra sporter, spelar roll. Den utrustning man har är många gånger avgörande för vilket resultat man kommer att kunna nå ute på banan. Om man som kastare provat en speciell disc kommer man snart att upptäcka fördelen med dessa. Då kommer billigare varianter och frisbees att väljas bort. Inom discgolf är det dock som så att även kvalitetsdiscar inte är speciellt dyra. Ofta handlar det bara om några tior som behöver läggas till för att man ska kunna få en riktigt bra och hållbar disc.

Vad kostar discarna?

Ofta kan man som nybörjare bli rekommenderad att köpa ett startset. Detta är ett set med tre olika discar som alla har olika funktioner. Ofta ingår en midrange, en driver och en putter i detta set och här kan nybörjaren själv prova sig fram till vilken disc denne föredrar. I dessa set finns allt som en nybörjare behöver, oavsett vilken situation denne än ställs inför på banna. Många hobbyspelare anser att dessa set duger bra och kompletterar endast när en disc försvunnit eller gått sönder. Ofta kostar dessa start-set mellan 200-300 kronor.

Om man istället vill köpa olika discar kostar de ofta mellan 50-100 kronor styck beroende på kvalitet och märke. Som kastare är det därför inte så dyrt även om man vill testa flera olika varianter för att se vad som passar en bäst. Det finns också självlysande discar som kan vara praktiska i mörka miljöer. Dessa kan ofta kosta lite mer men man slipper också risken att tappa bort sin disc.

Mål och korgar

Om man har en bana för discgolf nära behöver man ofta bara lägga ut någon hundralapp för att kunna vara med och spela. Om man behöver köpa in mål med mera och skapa en egen bana kan det dock kosta en del mer. Överlag är korgarna svårare att hitta än discarna eftersom att återförsäljarna är färre. Det är dock inte så konstigt eftersom att väldigt få privatpersoner väljer att bygga upp sina egna banor för discgolf. Korgarna kostar en del och dessutom behövs en relativt stor yta, vilket många saknar.

Online kan man ibland finna korgar för omkring 2000 kronor. Då är dock korgen ofta av en enkel modell men om man vill träna hemma fungerar de utmärkt. Om man däremot vill bygga en bana skenar priset iväg. Ofta finns dock paketlösningar som kan göra priset lite lägre. På en bana behövs dock liter mer stabila korgar som också ökar kostnaden. Man får ofta räkna med omkring 50 000 kronor för en niohåls-bana.